5 de maig 2019

El Zoo d'en Pitus.


Vivim en una zona de la ciutat que gaudeix del privilegi de poder escoltar el rugit dels lleons i d’altres ferams que hi tenen la dispesa pagada -en captivitat, això sí-. Alguns vespres segons la lluna i a les matinades quan el sol comença a treure el nas per l’horitzó el concert de la natura reclamant l’esmorzar és un cant –o un lament- a la vida que copsa, fa goig –o encongeix l’esperit- de sentir-los tan propers o empresonats. Són el contrapès al soroll del camió de la brossa, al motorista en zel o a la imperícia d’un avi aparcant mentre crema embragatge i accelera sense aturador. 

També és l’hora quan els lleons inconfusibles anuncien que comença la pel·lícula de la Barcelona nocturna just apagats els semàfors i encesos els grills. Aquesta primavera se’ns ha instal·lat una merla a la barana de la galeria que fa goig de sentir i de veure, com saltironeja atlèticament amb més gràcia que les cotorres argentines, les okupes que han colonitzat les palmeres urbanes properes. A la barbacana del bloc de pisos veí les orenetes ja han començat les obres refent el niu tot reclamant els espais en competència pels insectes amb els dragons, un luxe de decoració modernista viva per a làmpades d’exterior, que encara no han sortit dels cataus hivernals.

El zoo o el parc, com l’anomenàvem els de poble, era un pretext de cap de setmana per distreure les criatures. Les visites periòdiques entretenien la mainada any rere any mentre s’estiraven a l’àlbum casolà dels retrats contrastant-los amb el coll d’una girafa o la trompa de l’elefant que reclama una almoina comestible. No m’oblido de l’era Floquet de Neu, el protagonista per excel·lència d’obligada visita encara que només ens correspongués amb la indiferència malcarada i estàtica de les estrelles protagonistes. Aquell mico era un Buda de la selva emblanquinat. Un senyor comparat amb l’assemblea de cosins germans de cul pelat i obscè que campaven en una mena de fossar proper. Les criatures de fa un quart de segle encara recorden l’orca Ulisses, l’Esther Williams barcelonina de la natació sincronitzada –i comprimida- que se’n va anar a fer les Amèriques.

El ple municipal ha acordat un canvi radical al parc zoològic de Barcelona, tindrà, d'entrada, menys espècies i només reproduirà en captivitat les que tinguin un pla específic que ha de comportar la seva reintroducció a la natura. Esdevindrà un referent amb voluntat de conservar prioritàriament les espècies mediterrànies. Això vol dir que un cop es morin –o es derivin a refugis– alguns animals actuals, el Zoo deixarà de tenir espècies com els elefants o els dofins. Des d’ací, mentre els sento encara rugir, permeteu-me manifestar la meva simpatia i solidaritat amb aquest geriàtric per a lleons amb implants per ullals i els desitjo un final ben feliç i, per damunt de tot, ben lleuger quan els arribi el moment del traspàs. Jo us trobaré a faltar si és que aquesta espècie es veu afectada per la renovació de l’espai. 

Ja que no em considero pas un cronista autoritzat per qüestionar la vida del quisso urbà en contrast amb el gos de paller que, sense gavardina, atalaia guineus i estels a les nits fredes, m’afegiré a la reflexió recent sobre la literatura tradicional infantil –la Caputxeta inclosa- respecte dels exemplars que reprodueixen patrons sexistes estereotipats i s’estalvien de fomentar la igualtat de gènere. S’haurà, també, de reescriure el Zoo d’en Pitus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada