10 de juny 2020

Les mascaretes ens han pres els somriures.


Haver d’escriure quelcom des del tancament aquest del qual costa tant de desempallegar-nos-en és un exercici temerari. No és que habitualment ho faci des de l’escena del crim, en directe, però aquest aïllament tan profilàctic no permet contrastar-ho. La situació, avalada per les mascaretes, ens ha pres els somriures i el poder compartir des de la flaire a les presències de quan ens matxucàvem les textures. Ens han arrabassat les subtils complicitats que sustentaven les sospites. Podem, doncs, assegurar que el distanciament també ha estabornit el safareig social i la presumpció de veracitat ara -com sempre-, però, també confinats. Ens hem de refiar de les finestres abocats a les balconades de casa nostra amb un horitzó restringit. 

Per això no sé massa de què parlar. Alguns que em coneixeu aquesta dèria personal sabeu que us he demanat en alguna ocasió –Què escric?-. La síndrome de la pantalla en blanc –assegureu-vos que no es tracti d’un virus tafaner- és tan frustrant com el repte d’un full de paper de tota la vida, analògic, desafiant allò que els inspirats en fan el requisit previ a la creació. De què parlo, doncs? 

Els símptomes, en lluna minvant, propicien que la gaseta del desconfinament admeti d’altres centres d’interès aliens a la pandèmia. Les seccions dels mitjans ja no són monotemàtiques, es va acabant de parlar només del virus i de futbol. L’opinió i els editorials van arraconant els diabòlics índexs fluctuants de la malaltia i de l’ull de poll d’en Messi en exclusiva a favor de la nova normalitat que ja ha fet el tret de sortida així que els tribunals han aixecat les persianes i reprenen l’activitat mantenint les distàncies, òbviament. Plets tinguis i els guanyis!

Desconec si el monarca jubilat, l’emèrit, se’n sortirà d’aquesta i quins efectes colaterals comportarà. Si en farà prou amb la inviolabilitat protectora davant de l’anunciada investigació de la Fiscalia Suprema. La sentència popular és una altra cosa. Pot anar més enllà del concepte sacrosant de la monarquia personificada en una trepidant biografia ben farcida d’afers diversos en la que algú ja hi cerca els primers plans per a una sèrie d’intriga amb molts capítols. De tòtem nacional a truà, com refilaria en Julio Iglesias i remataria en Raphael bramant allò d’Escàndol, és un escàndol! Balades sense sospita per a una probable banda sonora. 

Qüestió de fe on els dogmes –també els ideològics- ultrapassen les lleis de la física segons el color dels vidres amb què ens ho contemplem. Fixem-nos sinó en l’únic acte heroic d’en Trump davant de la revolta creuant a peu des de la Casa Blanca a una església propera per exhibir una Bíblia. Hi ha moments i respostes que únicament es poden assumir –o manipular- des de la creença, a ulls clucs, perquè desafien totes les lleis de la racionalitat natural. Veurem, en ambdós casos, el de la corona i el d’en Trump, com conclouen. Caldrà molta fe i encendre molts ciris a la nostrada Santa Rita i a l’ultramarí profeta plenipotenciari de Sant Google.  

En clau més propera, la pitonissa Pilar Rahola ja ha emès sentència respecte de la testimonial tornada als centres escolars d’aquest dilluns. Ho ha resumit sense grisos, amb un cop de llapis vermell molt gruixut, com aquelles mestres severes que deixen lliscar les ulleres nas avall abans de fulminar-te amb la predicció –Un nyap! Personalment vull dedicar un reconeixement als professionals –i a les famílies també- que hi comprometen la paciència i més ingredients empescant-se recursos. Amb el gremi del guix –ja sigui analògic o digital- tothom s’hi atreveix. Posats a prevenir l’esdevenidor –o a jutjar-lo- per superar el “nyap” espero que, en la maniobra de corresponsabilitat primmirada entre l’escola i la família, als progenitors no se’ls exigeixi, per a exercir, una certificació d’aptitud pedagògica. 

La Flaca, en una cantonada de l’Havana, ha vestit de corall negre el dol per la pèrdua del Pau Donés. Bon cel!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada