12 de jul. 2024

Saraus d’estiu. Gol de Yamal!

 

Quin indret no cau en la temptació d’empescar-se un esdeveniment estiuenc? El mes de juliol és el període en el qual es concentren preferentment aquestes  manifestacions guarnides amb una pàtina cultural o esportiva per distreure’ns enmig de l’avorriment suat amb un mojito per aportar-hi humitat ambiental. La diversitat, a triar, és formidable. Alguns de consolidats repeteixen i tornen edició rere edició com les orenetes i els falciots. D’altres són d’oportunitat curta, neixen, nien i s’esgoten sense capacitat per reproduir-se cíclicament.

Els de gran ressò i prestigi anual delimiten la temporada. El Tour de França, per exemple, és la fita clàssica ideal per a una bona becaina de sofà ja que ens bressola a cop de pedal rebregant-nos la carcanada només de guaitar-lo per televisió. És fa extenuant seguir l’evolució de la serp multicolor -un tòpic suat de comentarista com un juliol amb mojito- que grimpa per un port de primera categoria impracticable baixant-lo a velocitats de vertigen. La ciència ens haurà d’explicar com ens podem endormiscar contemplant el serial esportiu que ens estaborneix i alhora ens manté enganxats i pendents del següent capítol, la contrarellotge o l’esforç final per arribar el primer així que ens espolsem l’ensopiment i recuperem la dignitat vertical.

Seguint el fil per coherència esportiva no ens podem oblidar de l’Eurocopa o la Copa Amèrica de futbol, esdeveniments d’any de traspàs com les Olimpíades de París que són de cadència llarga i espaiada. Avui he assistit a la discussió apassionada sense malícia per part d’un partidari d’en Yamal oposant-lo a l’Mbappé quan se les tinguin a la lliga com a jugadors del Barça i del Reial Madrid respectivament. -Cromos i samarretes, no en fareu res mes! -presagiava el culé al·legant que des de Mataró s’ha tocat el cel i la glòria amb una precisa puntada de peu parabòlicament enroscada. Gol de Yamal!

Saraus d’estiu protagonistes també de la patacada in extremis en temps de descompte als comicis francesos que han torpedinat des del punt de penal la majoria de la Marine Le Pen i dels seus sequaços. Cal reconèixer l’encert i el compromís del Kylian Mbappé i d’altres gladiadors de la selecció francesa animant a la participació per combatre el que representa la formació Reagrupament Nacional de la rossa perillosa.

A l’Eurocopa Lamine Yamal i Nico Williams són les notes alegres i efectives de color a la Roja que passeja orgull i victòries a Alemanya desconcertada per un escamot de toreros tronats -com una chirigota gaditana- que custodia els afeccionats hispans. Per força hi deu haver els que militen en la nostàlgia precària de quan els nostres avis amb boina i camisa blanca cordada fins al coll migraven per guanyar-s’hi la vida. S’ha vist els descendents passejant orgull i raça vestits de torejadors en la versió futbolística d’una Carmen de Bizet adaptada a la gespa del Munich Arena on pasturen braus malenconiosos amb banyes de nacre i on els joves oficials napoleònics somien amb gitanes encisadores. Gol de Yamal!

Per coincidències en el calendari el mullader estiuenc ultramarí es disputa a la Copa Amèrica de futbol. Compta amb en Messi acomiadant-se de les pilotes mentre en Biden a la banqueta l’observa, escalfa i fa estiraments amb molta catxassa i cura de no lesionar-se i de no confondre’s de porteria. ¿Serà aquest jugador, la versió divina del futbol a la Terra, que se li haurà aparegut en persona per demanar a en Biden que ho dixi estar?

A les Canàries, en clau nacional, els alisis afavoreixen els esports nàutics i l’arribada de criatures no acompanyades als ports de l’esperança. Un festival poc lluït que desborda els recursos i ha estat la gota que ha fet vessar la cohabitació per la distribució d’aquests nens entre el PP amb Vox en les comunitats on governaven plegats. Alguns càrrecs s’han declarat en rebel·lió. Altres, com el paradigmàtic torero jubilat Vicente Barrera, ha estat esborrat de la vicepresidència que ostentava Vox, la de Cultura i Esports, en la Comunitat Valenciana on Carlos Mazón, el president, plora tan significativa pèrdua per a la civilització. Gol de Nico Williams!

Aquest més, el juliol, concentra les convivències als casals d’estiu o a les colònies esdevenint el recurs per alliberar la pressió a les famílies sense avis -o amb iaios amb criteri- per l’excés de lleure que venen a adoptar les criatures orfes d’activitat escolar. Els més privilegiats aprofiten per millorar-hi l’anglès, un pretext per explorar món i alhora descobrir el regust amarg de l’enyor d’un exili familiar que ens fa entendre la joia de la tornada d’aquells que van haver de marxar a Suïssa, mesos -sis anys en el cas de la Marta Rovira-. Avui han creuat la frontera sense ser detinguts uns presumptes terroristes exculpats per un afer de procediment legal maldestre. Bentornats!

Podríem allargar els saraus d’estiu amb tuf de plom i pudor de pólvora. Malauradament la guerra, l’horror i la destrucció -la mort assassina- no són estacionals i duren anys. Gol de Putin, una canonada incontestable -segons l’analista- a passi d’un cop de cap oportunista d’en Netanyahu a l’àrea de Gaza! En Donald esperant el canvi a la banda. 

 

2 comentaris:

  1. 😆 A l'estiu, tota cuca viu!

    ResponElimina
  2. M'he oblidat dels tennistes tibats, culpables dels cruiximents cervicals.

    ResponElimina