30 d’abr. 2023

Bruce Springsteen

 

On eres el dia que va actuar Bruce Springsteen a l’Estadi Olímpic? Alguns privilegiats aixecaran el dit i amb l’autoritat que confereix la presencialitat diran -Jo hi vaig ser!-. No ha estat el meu cas, no puc ser testimoni de cap concert del Boss, com el coneixen i el proclamen els seguidors incondicionals que associen un concert d’aquest home a una experiència mística per la potència i el lideratge que ostenta al món musical encara als 73 anys segons la informació penjada a les xarxes. Una demostració amb guitarra que l’edat és relativa i que la solfa rejoveneix -dedicat també al nostre romancer en Jaume Arnella-. Quelcom que no es pot explicar, relaten els privilegiats que van viure el concert de divendres.

Ha estat la noticia que ha apagat molts altres titulars de l’actualitat política. Bruce a Barcelona amb un seguici d’estrella mundial perfumat de benaurança musculada amb la dona de l’Obama i de l’Spielberg a l’escenari participant de la festa i essent també protagonistes destacades. Com si després d’un àpat amb amics, a l’hora d’esquinçar els convencionalismes, la desinhibició i la vergonya es destil·len en un improvisat trio el ritme i l’alegria amb unes maduretes coristes cèlebres. El cantant ha vingut acompanyat d’amics importants que li fan costat, un expresident dels Estats Units i d’un reconegudíssim director de cinema. Una tropa que ha conviscut i compartit hotel, restaurants i s’ha prodigat com a turistes singulars que signen als llibres d’honor perquè en quedi encara més constància de la seva presència a la Sagrada Família o a l’Abadia de Montserrat.

La Barcelona springsteeniana és l’ull de l’huracà al món i als epicentres catalans desplaçant-se en persona a la manera hollywoodiana, amb caravanes de vehicles i amb un colossal còctel de guardaespatlles diversos. Gent important que atorga diplomes i referències culinàries només amb la seva presència i amb el testimoniatge gràfic d’una fotografia. Veureu com les etiquetes dels vins incorporen el segells de proveïdors exclusius sinó de la casa reial, dels personatges que els han degustat aquests dies. L’Obama ha comprovat com la Moreneta ho és, de moreneta. I l’Spielberg ha vist en directe com el Sant Grial del concert era una sonsònia, l’harmònica que en Bruce va regalar a una nena del públic que assistia al concert.

Mentre, a la ciutat de les obres, Barcelona, es viuen alhora els preliminars de la campanya a les eleccions municipals. Candidats esmolant oratòria i multiplicant presència, de la fira d’abril als concerts del Boss. Del Fòrum a Montjuïc en un no viure verificant el miracle de la ubiqüitat. Què no haurien donat els respectius candidats per sortit al costat d’Obama en una encaixada cordial i riallera, tot dents blanques i ben posades. Il·lusions que no han estat. Somnis humits amb en Bruce dalt de l’escenari agraint la presència del president de la Generalitat o de l’alcaldessa. Cap referència, trepitjaran l’esventrada ciutat pacificada com insignes turistes amb molt de protagonisme del que s’encomana, apartant-se del poder local amb només un genèric “Hola Barcelona, hola Catalunya” abans de començar el concert.

Barcelona ha estat la ciutat escollida per inaugurar la gira europea de Bruce Springsteen. Encara hi ha una multitud que assistirà al segon concert previst per aquest diumenge, els dos únics a Espanya. Una segona oportunitat -alguns repeteixen- per veure en directe l’ídol de masses. Ja hi ha qui parla de comiat. Hi haurà més gires del Boss? Per si de cas, aquests concerts sí que tenen un cert aire d’adéu. Un esdeveniment que ha confirmat Barcelona al mapa amb un demà carregat de plaques commemoratives a la manera de les estacions d’un via crucis laic camí del concert. “Segona estació: Aquí van fer el vermut amb anxoves de l’Escala, olives farcides i escopinyes amanides amb salsa Espinaler”. En algun museu hi haurà exposada l’harmònica en una urna que el cantant va donar a aquella nena que, essent ja una dona amb sentit cívic, hauria decidit que una relíquia com aquesta s’ha de compartir i per això la va deixar en herència a la ciutat de Barcelona.

Hola Catalunya!

4 comentaris:

  1. Genial com sempre, noo deixis d escriure

    ResponElimina
  2. Per els fans un concert extraordinari i gran publicitar per Barna

    ResponElimina
  3. L'Arnella és un dels grans.

    ResponElimina
  4. Tothom als peus del triumvirat!. Ells no tenen límit d'horaris, d'espais, ni de temps... AVE CAESAR!

    ResponElimina